Mats Björk analyserar svenskarna. Och internet.

Idag släpptes Svenskarna och internet. Ett av mina, och Esattos viktigaste instrument för att göra ett bra jobb. Vi tycker att det är en av de bästa indikatorerna för hur Sveriges samhällsomställning går. Ett attitydstest om man så vill.

På morgonen har vi suttit och njutit av Internetstiftelsens föredömliga presentation och på eftermiddagen börjar analysen av denna 180-sidor långa rapport. Några reaktioner har jag dock direkt:

Teknologin förstärker…
Jag tycker att teknologi ska förstärka alla människor och att värdet av teknologi ska fördelas rättvist. Om våra äldre inte kan identifiera sig eller handla på internet så ingår de inte i samhället. Därför blir jag glad av att se hur BankID och Swish tar sig rejält bland ”boomers”. En otroligt fin ”silver lining” av en annars ganska tråkig pandemi. Den här framgångsrika onboardingen syns på flera ställen i rapporten dessutom.

… men förslavar också.
Att så många vaknar på nätterna för att kolla mobilen tycker jag är djupt oroande. Jag gillar heller inte att missnöjet över skärmtid går upp så kraftigt. Att slutligen TikTok, som jag anser belönar kortare och kortare uppmärksamhetsspann, har mest tillväxt skapar otroligt mixade känslor för mig. Vi kommer behöva göra upp med uppmärksamhetsekonomin och hur dopaminberoendet skördar offer hos en feedback-bereonde Homo Sapiens. Frågan är när och hur? Mer tech till folket – men den ska ju vara värdefull för oss också!

Gamers visar vägen…
Jag har en föreställning om att Gamers och Youtubers har mycket att lära oss andra – framförallt under pandemin då alla andra har fått anpassa arbetssätt som faktiskt liknar Gamers och Youtubers. Därför är det spännande att plattformar såsom Twitch och Discord letar sig in i rapporten och vår samhällsomställning. Jag tror att såna verktyg, bättre än andra, kan skapa meningsfulla sammanslutningar och möten.

.. men vi måste hitta nya vägar för det mänskliga.
Många har kunna göra anpassningar till distansarbete och hybridarbete. En trend som gissningsvis blir norm under det här decenniet. Rapporten indikerar att vi får till våra verktyg och arbetssätt där. Men också att vi lider av distansen såklart. Det här tror jag kan bli den största ”HR-frågan” de kommande åren om hybridarbetet håller i sig!

Alla vi på Esatto rekommenderar slutligen att ni som har ett par minuter över bläddrar i rapporten (du hittar Svenskarna och Internet här). Vilka frågor är viktiga för er i er verksamhet? Fundera över det så kan vi nästan lova att ni kommer hitta svar!

Vill du prata mer med mig om människor och internet?

Läs mer om Mats